Το καλοκαίρι, οι μέρες μας είναι γεμάτες και τις περισσότερες φορές, το ίδιο είναι και τα ποτήρια μας. Ωστόσο θα πρέπει να διανύουμε αυτή την κοινωνική περίοδο με χάρη και στυλ, οπότε σας προσφέρουμε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για την σαμπάνια.

Top-5 συμβουλές για το πρωτόκολλο σερβιρίσματος

  1. Προσπαθήστε να σερβίρετε τους καλεσμένους σας σε κολονάτα ποτήρια με σχήμα τουλίπας. Αυτό το σχήμα είναι το ιδανικό για το σερβίρισμα σαμπάνιας. Τα μακρόστενα κολονάτα ποτήρια δεν είναι τόσο καλά, καθώς δεν υπάρχει χώρος πουθενά για να συγκεντρωθεί το άρωμα όταν πίνετε σαμπάνια.
  2. Πάντα να κρατάτε το ποτήρι σας από το πόδι του. Δεν θέλετε να αλλάξετε τη θερμοκρασία της σαμπάνιας σας κρατώντας το κοίλο μέρος του ποτηριού (και δεν θέλουμε βρώμικα δακτυλικά αποτυπώματα στα ποτήρια μας ούτε ανεπιθύμητα αρώματα!)
  3. Αν χρειαστεί να παγώσετε την σαμπάνια γρήγορα πριν έρθουν οι καλεσμένοι σας, μην την βάλετε στην κατάψυξη. Βυθίστε την σε μια σαμπανιέρα με πάγο και νερό και προσθέστε λίγο αλάτι που θα βοηθήσει να παγώσει πιο γρήγορα.
  4. Όταν ανοίγετε το μπουκάλι σαμπάνιας να θυμάστε ότι αυτό που θέλουμε να ακουστεί είναι ένας απαλός ήχος, αυτό που ονομάζουν αναστεναγμός της πριγκίπισσας.. Και μην ξεχνάτε ότι ο φελλός όταν εκτινάσσεται, μπορεί να φτάσει μέχρι και 50km ανά ώρα, οπότε μην παίρνετε το χέρι σας από πάνω του κατά το άνοιγμα και μην στρέφετε το μπουκάλι σε κανέναν!Είναι γεγονός. Οι περισσότεροι τραυματισμοί από φελλό, συμβαίνουν κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!
  5. Όταν ρίχνετε την σαμπάνια στο ποτήρι θυμηθείτε να κρατάτε τη φιάλη με την ετικέτα προς τα πάνω, από σεβασμό στον οινοποιό και την εταιρία παραγωγής. Φυσικά, σερβίρουμε πρώτα τις κυρίες και στη συνέχεια τους κύριους. Οι παλιές παραδόσεις πρέπει να τηρούνται κάποιες φορές! Και τελευταίο αλλά σημαντικό, να κρατάτε πάντα γεμάτο το ποτήρι των καλεσμένων σας αλλά μην το παραγεμίζετε γιατί η σαμπάνια ζεσταίνεται.

 

Top 5 συμβουλές για συνδυασμούς σαμπάνιας

 

  1. Η σαμπάνια είναι σίγουρα ένα σπουδαίο κρασί που μπορεί να σερβιριστεί με όλα τα γεύματα. Η ροζέ σαμπάνια, ειδικότερα, είναι η πιο ευέλικτη από όλες τις σαμπάνιες και μπορείτε να την απολαύσετε από το πρωινό, με γλυκά κόκκινα μούρα ή με σουφλέ τυριών, μέχρι το μεσημεριανό με κάποιο σάντουιτς κοτόπουλου ή με πίτες ως πρώτα πιάτα.
  2. Το τυρί δεν είναι και πολύ καλό συνοδευτικό για τη σαμπάνια, αλλά αν πρόκειται να τα συνδυάσετε, δοκιμάστε τυριιά ημίσκληρα,  αγελαδινά.
  3. Μια vintage σαμπάνια (αναγράφεται η χρονιά πάνω στην ετικέτα), περνάει περισσότερο χρόνο στο κελάρι του οινοποιού στη Γαλλία και είναι πιο γεμάτη και με πιο σύνθετα αρώματα. Αυτή, θα συνδυαζόταν καλύτερα με πιο σωματώδη πιάτα.
  4. Η σαμπάνια είναι αρκετά εκλεπτυσμένη, ελαφριά και αρωματική και γενικά δεν συνδυάζεται καλά με πικάντικα τρόφιμα, οπότε αποφύγετε το τσίλι, και τα βαριά μπαχαρικά.
  5. Όταν σερβίρουμε σαμπάνια με το φαγητό, μπορούμε να την σερβίρουμε λίγο πιο ζεστή από ότι συνήθως (από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου), καθώς θα βοηθήσει να ξεκλειδωθούν μερικά από τα υπέροχα αρώματα που θα ενισχύσουν καλύτερα το φαγητό. Οι νεότερες σαμπάνιες πρέπει να σερβίρονται πιο κρύες για να αναδείξουν τη φρεσκάδα τους (μεταξύ 6 και 8 βαθμών Κελσίου)                                                                                                                           

Πηγή : krasiagr.com