Κρασί με φαγητό. Ένας εξειδικευμένος συνδυασμός ή μια απλή επιλογή;   
 

  Σίγουρα και τα δυο αποτελούν απόλαυση για πολλούς από εμάς. Ο συνδυασμός του φαγητού με το κρασί βέβαια, κατατάσσεται στις ιδιαίτερες και  μεγαλύτερες απολαύσεις, που μπορούμε να γευτούμε στην διάρκεια της μέρας. Υπάρχει και ένα ποσοστό ατόμων ωστόσο, που το πιάτο του, το ‘’ παντρεύει’’ πάντα με ένα ποτήρι κρασί, ή το αντίστροφο. Διαλέγει ένα ποτήρι κρασί, για να το ταιριάξει με το φαγητό του. Βλέπετε λοιπόν, ότι ο συνδυασμός αυτός για τον καθένα, αποτελεί μια γευστική ιεροτελεστία.  

  Οι διατροφικές μας επιλογές από την άλλη, ποικίλουν ανάλογα τις καθημερινές μας περιστάσεις, τον μήνα και την εποχή. Υπάρχει λοιπόν πληθώρα γεύσεων και αρωμάτων, στα πολυποίκιλα μαγειρεμένα μας πιάτα. Ο εξειδικευμένος συνδυασμός, ενός φαγητού με ένα ποτήρι κρασί, θα δώσει μια πιο επιστημονική ερμηνεία στο ‘’ταίριασμά’’ τους. Για παράδειγμα, το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και μπαχάρια, θα μπορέσει να συνδυαστεί με το Villa Wolf Pinot Noir γιατί έτσι, θα επικρατήσει μια γευστική ισορροπία. Το παστίτσιο, θα ταιριάξει με ένα Villa Maria Sauvignon Blanc από Νέα Ζηλανδία γιατί η οξύτητα του κρασιού, θα καθαρίσει τον ουρανίσκο μας, από τη λιπαρότητα του πιάτου, το καρπάτσιο μοσχαριού, θα φροντίσουμε να το παντρέψουμε με ένα Σεμέλη Νεμέα Reserve Αγιωργίτικο  που είναι νεαρό και θα προσφέρει μια πιο ήπια γεύση στο στόμα μας, το μοσχαράκι στο φούρνο, θα το συνοδέψουμε με ένα Κτήμα Παυλίδη Syrah γιατί η πρωτεΐνη του πιάτου ‘’ συνδέεται’’ άμεσα, με τις ταννίνες του συγκεκριμένου κρασιού και τις θαλασσινές μας επιλογές στο τηγάνι ή στη σχάρα, με μία Κεχρή Ρετσίνα Δάκρυ του Πεύκου από Ασύρτικο, για να επικρατήσει το άρωμα και η αλμύρα σε μια ισορροπημένη κατάσταση.  

  Η επόμενη περίπτωση, που είναι η απλή επιλογή ενός κρασιού, που θα συνοδεύσει ένα αγαπημένο μας πιάτο, χωρίς να μετρήσουμε τις λεπτομέρειες και τις εξειδικευμένες και επιστημονικές αντιστοιχίες μεταξύ τους, αποτελεί από την άλλη πλευρά, ένα πιο ήπιο και ‘'ξεκούραστο’’ πάντρεμα. Οποιοδήποτε φαγητό, το συνδυάζουμε με οποιοδήποτε κρασί της αρεσκείας μας. Εδώ, ταιριάζουμε γεύσεις και αρώματα που οι εξειδικευμένες αντιστοιχίες φαγητού και κρασιού, είναι δικά μας δημιουργήματα. Είναι πολύ απλό... θα κάνουμε αυτό που μας αρέσει γευστικά, χωρίς να υπάρχει σωστό και λάθος. Να συνδυάσουμε και να παντρέψουμε εμείς, τα πιάτα και το κρασί, όπως αγαπάμε...

  Ο οίνος, για άλλους μπορεί να είναι πολυτέλεια και για άλλους τρόπος ζωής. Μια καθημερινή συνήθεια και κουλτούρα. Ένα ακριβό δώρο ή μια ένδειξη ρομαντισμού. Το κρασί, έχει πολύπλευρες έννοιες και ερμηνείες για τον καθένα μας. Γι’ αυτό, οφείλουμε να σεβαστούμε την οποιαδήποτε εκδοχή του και χρήση του!  

Από τον Γιώργο Καούνα...