Με την πιο ευρεία του έννοια, "ουίσκι" είναι το ποτό που αποτελεί το απόσταγμα της ζύμωσης της βύνης. Η βύνη υπάρχει σε κάθε κόκκο που φύτρωσε, ειδικά κριθάρι ή σίκαλη, και κατόπιν αποξηράνθηκε. Η διαδικασία με την οποία παράγεται η βύνη λέγεται "molting". Η ορθογραφία ως "whisky" ή ως "whiskey" εξαρτάται από τον τόπο παρασκευής. Στη Σκωτία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και άλλα μέρη του κόσμου, η ορθογραφία της λέξης παραλείπει το "e", ενώ στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία συνήθως γράφεται με "e". Η βασική διαφορά μεταξύ των τύπων ουίσκι έγκειται σε τέσσερα σημεία: στον κόκκο που χρησιμοποιείται, στη διαδικασία παραγωγής, στον τόπο παρασκευής του ουίσκι και στη διάρκεια ωρίμανσής του.

SCOTCH WHISKY

Ένα Scotch Whisky πρέπει να παρασκευάζεται από βύνη κριθαριού ή κόκκο, ενώ το απόσταγμα ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια χωρητικότητας έως 700 λίτρα για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ουίσκι κάποιου τύπου παρασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, αλλά για να ονομάζεται Scotch Whisky πρέπει να έχει παρασκευασθεί εξ ολοκλήρου στη Σκωτία.

https://www.cavarokos.gr/images/photos/Whisky_distilleries_and_regions_in_Scotland.svg.png

https://www.maltmadness.com/whisky/map/Scotland/

SINGLE MALT WHISKY

Είναι ένα ουίσκι από ένα μόνο αποστακτήριο που έχει παρασκευαστεί μόνο με βύνη κριθαριού, νερό και μαγιά.Τα Single Malt Scotch Whiskies παραδοσιακά προέρχονται από πέντε περιοχές: Lowland, Highland, Speyside, Island και Campbelltown. Οι περιοχές αυτές είναι φημισμένες για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως η πλούσια φρουτένια γεύση, η φρεσκάδα, η γεύση της βύνης και το άρωμα του καπνού.

Islay

Σε ένα μικρό κομμάτι γης γεμάτο λιβάδια και τύρφη, τα 8 αποστακτήρια παράγουν τα πιο φημισμένα νησιώτικα malts. Το προφίλ τους είναι για δυνατούς ουρανίσκους και συνθέτεται από νότες ιωδίου, αλμύρας και τύρφης.

Lowlands

Στην περιοχή που εκτείνεται από το Greenock μέχρι το Dundee, τα single malts είναι ελαφρύτερα και μαλακότερα, χωρίς την έντονη παρουσία της τύρφης.

Highlands

Σε αυτό το γραφικό μέρος η έκταση είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να εντοπίζουμε επιμέρους διαφορές στα single malts. Δυτικά, τα κοινά χαρακτηριστικά των single malts, είναι το γεμάτο σώμα και η διακριτική τύρφη. Βόρεια, τα αναγνωρίζουμε από τις πικάντικες και βοτανικές νότες, ενώ νότια ξεχωρίζουν με την φρουτώδη προσωπικότητά τους. 

Speyside

Σε αυτή την περίπτωση, βρισκόμαστε στην καρδιά απόσταξης των malts whiskies, εκεί όπου διασκορπισμένα είναι και τα περισσότερα αποστακτήρια. Μερικά από τα καλύτερα single malt κατάγονται από αυτή την περιοχή, με δυνατά ατού τη φινέτσα και την πολυπλοκότητα.

Campbeltown

Κάποτε, σ΄ αυτή την περιοχή υπήρχαν πάνω από 20 αποστακτήρια και σήμερα υπάρχουν μόνο δυο. Ο αριθμός τους μπορεί να είναι μικρός, αλλά τα προϊόντα τους είναι πολύ ενδιαφέροντα, γεμάτα, με ελαφρό κάπνισμα και αλμύρα.

GRAIN WHISKY

Είναι ο τύπος του ουίσκι όπου το κύριο συστατικό είναι το καλαμπόκι ή το σιτάρι, ή και τα δύο.

BLENDED WHISKY

Ένα Blended Scotch Whisky δημιουργείται αναμειγνύοντας Single Malt Whiskies και Single Grain Whiskies. Το πλεονέκτημα του blending είναι ότι διασφαλίζει πως η γεύση και η ποιότητα του ουίσκι παραμένουν οι ίδιες κάθε φορά.Σε ένα Blended Scotch Whisky "με δήλωση ηλικίας", η δήλωση ηλικίας αναφέρεται στο νεότερο ουίσκι που χρησιμοποιείται στο blend.

IRISH WHISKEY

Πρόκειται για οποιοδήποτε ουίσκι παρασκευάζεται στο Έιρε (Δημοκρατία της Ιρλανδίας) ή τη Βόρεια Ιρλανδία. Αντίθετα από το Scotch, μπορεί να χρησιμοποιηθεί βύνη από κόκκους δημητριακών σε οποιαδήποτε αναλογία. Ομοίως με το Scotch, πρέπει να παλαιωθεί σε ξύλινα βαρέλια για τρία τουλάχιστον χρόνια.

JAPANESE WHISKY

Το γιαπωνέζικο ουίσκι συνήθως δημιουργείται με τον ίδιο τρόπο με το Scotch. Παρασκευάζεται από τη δεκαετία του 1920, αλλά μόλις την τελευταία δεκαετία έχει καταστεί ευρέως διαθέσιμο εκτός Ιαπωνίας.

 

AMERICAN-STYLE WHISKIES

BOURBON

Bourbon Το Bourbon είναι ένα αμερικάνικο ουίσκι που φτιάχνεται με βυνοποιημένους κόκκους τουλάχιστον κατά 51% καλαμποκιού. Οι κανόνες αναφορικά με το τι μπορεί να ονομαστεί bourbon είναι πιο χαλαροί από αυτούς για τα scotch, αλλά πρέπει να έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά εντός των Ηνωμένων Πολιτειών για να πληροί τις προϋποθέσεις.

STRAIGHT BOURBON

Πρόκειται για bourbon από μία αμερικανική πολιτεία, για παράδειγμα το Κεντάκι, που έχει παλαιωθεί για τουλάχιστον δύο χρόνια και δεν περιέχει οποιοδήποτε πρόσθετο, όπως αρωματικά ή χρωστικές ουσίες.

BLENDED BOURBON

Ένα blended bourbon μπορεί να περιλαμβάνει άλλα αποστάγματα και αρωματικά, αλλά πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 51% straight bourbon.

TENNESSEE WHISKEY

Ουσιαστικά είναι το ίδιο με το bourbon. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη διαδικασία μετά την απόσταξη περιλαμβάνεται το φιλτράρισμα με τη χρήση κάρβουνου.

RYE

Το Rye (ουίσκι σίκαλης) παρασκευάζεται κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ζυμωθεί από μείγμα βυνοποιημένων κόκκων που αποτελείται τουλάχιστον κατά 51% από σίκαλη. Οι κανόνες σχετικά με το Καναδικό rye είναι πολύ πιο χαλαροί και περιέχουν πολύ λιγότερη από τη μισή σίκαλη.