Νεμέα, μια διαχρονική περιοχή στο πέρασμα των αιώνων

    Η Νεμέα, βρίσκεται βόρεια της Πελοποννήσου. Μια περιοχή που για 2.500 χρόνια, χαρακτηρίζεται από  μύθους και άθλους, ιστορικά γεγονότα στο πέρασμα των αιώνων, που συνδέονται άμεσα τόσο με το αρχαίο και το σύγχρονο ελληνικό στοιχείο, όσο και με την διαχρονική σχέση και αγάπη των Ελλήνων με το κρασί. 

  Η συγκεκριμένη περιοχή, έχει πλούσιο ιστορικό βιογραφικό. Από την αρχαία ελληνική πόλη Φλειούς ή ( Φλιασία) όπου το κρασί πήρε το όνομα του ως ‘’φλιάσιος οίνος’’ που λατρεύονταν ιδιαίτερα από τους αρχαίους Έλληνες και από τον βασιλιά Αγαμέμνονα. Οι Νέμειοι αγώνες κάθε δυο έτη, ο ναός του Νεμείου Διός στη περιοχή αυτή, τα χρυσά νομίσματα που βρέθηκαν από τον 5ο αιώνα π. χ με την επιγραφή ‘’φλειάσσιων’’, ο άθλος του Ηρακλή με το λιοντάρι της Νεμέας και την νύμφη να του προσφέρει στο τέλος, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, η ομαλή μετάβαση στους βυζαντινούς χρόνους αλλά και ο οικισμός του Αγίου Γεωργίου τον 13οαιώνα, ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Νεμέα, αποτελούν μερικά ιστορικά παραδείγματα, που αναδεικνύουν την αυθεντικότητα και την ελληνική ρίζα του Αγιωργίτικου και των κρασιών της περιοχής αυτής. 

  Η κύρια ποικιλία της Νεμέας λοιπόν, είναι το Αγιωργίτικο, όπου πήρε και το σύγχρονο όνομα του, όπως αναφέραμε, από τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου. Μια ιδιαίτερη ποικιλία, που προσαρμόζεται στο ποικιλόμορφο έδαφος της Νεμέας, αλλά και στο ποικιλόμορφο κλίμα της. Αυτοί οι παράγοντες ωστόσο, την δίνουν την ευκαιρία να δώσει διαφορετικού τύπου κρασιά. 

  Το Αγιωργίτικο, ανάλογα με τις  καιρικές συνθήκες που επικρατούν και στο έδαφος που θα αναπτυχθεί, μπορεί να δώσει κρασιά με υψηλές τανίνες, ελαφρύ ευχάριστο σώμα και φινετσάτα φρέσκα αρώματα φρούτων, όπως είναι η Νεμέα reserve της Σεμέλης και το Αγιωργίτικο της Γαίας. Παράλληλα όμως, μπορεί να δώσει και κρασιά με βαθύ μαύρο χρώμα, που αγαπούν την παλαίωση στο βαρέλι και έχουν έντονα αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, μπαχαριών αλλά και αρώματα κυνηγιού και γης με μακρά επίγευση στο στόμα, όπως το Τέσσερα του Αϊβαλή και οι Παλιές Ρίζες από το La Tour Melas.

  Τα κρασιά της Νεμέας λοιπόν, γεννιούνται από την ευγενή ποικιλία του Αγιωργίτικου, είναι κρασιά που μπορούν να σταθούν με κύρος τόσο στην ελληνική, όσο και στην παγκόσμια αγορά. Ο χαρακτήρας τους και η ευχάριστη πολυπλοκότητα τους, μπορούν να προσαρμοστούν στις καθημερινές μας συνήθειες και  να συνδυαστούν με ιδιαίτερες μαγειρικές επιλογές (κοκκινιστό μοσχαράκι ή χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα) αλλά και να συνδυαστούν με στιγμές χαλάρωσης,  επίσημου ή ανεπίσημου γεύματος,  ή ακόμα και στην προσφορά ενός δώρου. 

  Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία που θα προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε συνθήκη και ιδιαιτερότητα και αυτή του η ικανότητα, είναι που το κάνει ξεχωριστό τόσο στα γευστικά του χαρακτηριστικά, όσο και στις καταναλωτικές μας επιλογές. 



Γράφει ο Γιώργος Καούνας...