Ο κόσμος του Gin

Αν είσαι από αυτούς που ζητούν μοναδική γεύση και πλούσιο άρωμα, τότε σίγουρα το gin θα σου καλύψει κάθε σου προσδοκία. Αν και για αρκετά χρόνια αποτελούσε το ποτό της "φθηνής μέθης", τις τελευταίες δεκαετίες η εξέλιξη του είναι τεράστια και πλέον διακρίνεται για την καθαρότητα, τη γεύση και τον χαρακτήρα του. 
Η ιστορία του gin ξεκινά το 16ο αιώνα όταν αρχικά δημιουργήθηκε από ένα γιατρό για να φαρμακευτικούς λόγους. Ο Ολλανδός δημιουργός του πρώτου gin  Franciscus de laBoe, παρασκεύασε ένα μείγμα από καθαρό αλκοόλ και αιθέριο έλαιο από κεδρόμηλα ή αλλιώς Juniper Berries, με σκοπό την καταπολέμηση των προβλημάτων στο στομάχι, καθώς και άλλων διαφόρων παθήσεων. Η αρχική του ονομασία ήταν "genever" και οι πρώτοι δοκιμαστές αυτού του μείγματος ήταν  στρατιώτες του ολλανδικού τάγματος. Λόγω, λοιπόν, της συμμαχίας Ολλανδίας με την Αγγλία αυτό το φαρμακευτικό παρασκεύασμα μεταφέρθηκε στην Μεγάλη Βρετανία και τα ηνία της παρασκευής του ανέλαβαν οι Αγγλοι, οι οποίοι το εξέλιξαν στο σημερινό ποτό. Αγαπήθηκε αρχικά από τον αγγλικό στρατό και γρήγορα έγινε αγαπημένο ποτό σε ολόκληρη την Αγγλία, μετονομάστηκε σε gin και καθιερώθηκε ως εθνικό ποτό. 

Το gin στις μέρες μας είναι ένα ποτό που έχει ως βάση αποστάγματα από κωνοφόρα δέντρα κυρίως από τους καρπούς της άρκευθού και εμπλουτίζεται με αρωματικά φυτά, βότανα, μπαχαρικά, εσπεριδοειδή και άνθη για να αποκτήσει την εκλεπτυσμένη γεμάτη γεύση του. Κόλιανδρο, ρίζες αγγελικής, γλυκάνισο, γλυκόριζα, κίτρο καιberries είναι τα πιο κυρίαρχα αρώματα που μπορεί κανείς να ξεχωρίσει στα gin που κυκλοφορούν στην αγορά στις μέρες μας. Η διαδικασία παραγωγής του δεν είναι μια εύκολη υπόθεση καθώς πρόκειται για ένα ποτό με τετραπλή απόσταξη. Παράγεται με μια σειρά τεσσάρων αποστάξεων ενός ζυμωμένου πολτού που αποτελείται από βύνη, σπόρους σίκαλης και σπόρους αραβόσιτου και η αλκοόλη του προέρχεται από τις ζυμώσεις των σακχάρων Στην τέταρτη απόσταξη προστίθενται καρποί Άρκευθού και τα αρωματικά για να μας προσφέρουν ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά του πλανήτη. 

Οι κατηγορίες του gin είναι τέσσερις με επικρατέστερη το LondonDryGin, το οποίο προσφέρεται για κοκτέιλ, αφού μπορεί να συνδυαστεί καλά με διαφορετικά είδη αλκοόλ. Στην κατηγορία ανήκουν το Tanqueray, το Beefeater, το Gordon’s, το BombaySapphire. Άλλη μια κατηγορία είναι το PlymouthGin, πιο ξηρό από το LondonDry, αποτελούσε το τοπικό είδος gin του Αγγλικού Καναλιού στο λιμάνι του Plymouth από όπου πήρε και το όνομά του. ToPlymouthGin φημίζεται για την καθαρότητα του και τις φρουτώδες πινελιές του. Η τρίτη κατηγορία του gin είναι το OldTomGin, πιο γλυκό και ελαφρύ gin το οποίο πλέον έχει σχεδόν εκλείψει και τέλος το Genever ή Hollands, η ολλανδική βερσιόν του τζιν.Αυτή η τελευταία κατηγορία χωρίζεται σε δύο είδη, το παλιό «Oude», το οποίο αποτελεί και το αυθεντικό είδος και το νέο «Jonge». Το πρώτο έχει την απόχρωση του σταχιού, είναι σχετικά γλυκό και αρωματικό, ενώ το δεύτερο είναι πιο ξηρό και έχει πιο ελαφρύ σώμα. 

Αποτελώντας ένα ποτό πασπαρτού, το gin μπορεί κανείς να το απολαύσει σκέτο, συνοδευμένο με λάιμ ή λεμόνι. Μια διάσημη εκδοχή του είναι το gin με tonic που αποτελεί διαχρονική επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα ποτά- για να μη πω το μοναδικό- που επιτρέπουν οι διαιτολόγοι. Από την άλλη αποτελεί συστατικό πολλών κοκτέιλ με διασημότερα το κλασικό GinMartini, το δυνατό LongIsland, το ιδιαίτερο ChampagneFizz και το παραδοσιακό PinkGin.