Κρασί: Οι κατάλληλοι συνδυασμοί για κάθε γεύμα σας 

  

"Κόκκινο ή λευκό κρασί; 
Τι να αγοράσω για το γεύμα που θα ετοιμάσω για τους συναδέλφους/φίλους/συγγενείς ; 
Είναι ένα ερώτημα που στριφογυρνά στο μυαλό κάθε φορά που θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα επίσημο ή και όχι δείπνο με καλεσμένους. Κι αν το σκεφτείς λίγο παραπάνω οι ερωτήσεις και οι απορίες σου ανοίγουν σαν κλαδιά δέντρου μέσα στην άνοιξη: 
φρουτώδες ή πικάντικο, γλυκό ή ξηρό, αφρώδες ή όχι, 
μήπως να αγοράσω ροζέ (ούτε λευκό, ούτε κόκκινο);

Μεγάλο μπέρδεμα!

Τα πράγματα είναι απλά αν τα βάλουμε όλα σε μια σειρά και μάθουμε κάποια βασικά πράγματα για τα κρασιά!
Προς τους "αρχάριους", λοιπόν, παρακάτω θα δώσουμε κάποιες συμβουλές για να μπορέσουν να ταιριάξουν  ιδανικά το γεύμα τους με το κρασί:

Κανόνας 1:Το λευκό κρασί ταιριάζει περισσότερο με το λευκό κρέας, λευκές σάλτσες και τα ψάρια και θαλασσινά. Από την άλλη μεριά, το κόκκινο κρασί με το κόκκινο κρέας και τις σκούρες σάλτσες.

Κανόνας 2: Τα παρόμοια αρώματα φαγητού-κρασιού ταιριάζουν καλύτερα. Το λευκό κρασί με φρουτώδες άρωμα ταιριάζει περισσότερο με φαγητά-σαλάτες που περιέχουν φρούτα.  Ενώ, ένα λευκό κρασί με καπνιστά αρώματα ταιριάζει περισσότερο με ψάρι και καπνιστά τυριά.  

Κανόνας 3:  Τα λιπαρά, όξινα ή τα αλμυρά πιάτα ιδανικά ταιριάζουν με κρασί μεγάλης οξύτητας.  Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με ελαφριά, γλυκά φαγητά και με επιδόρπια. Τα φαγητά με πρωτεΐνες απαιτούν κρασιά ακόμα πιο υψηλά σε ταννίνες , ενώ τα πικάντικα, καυτερά φαγητά απαιτούν κρασιά με χαμηλό αλκοόλ.

Κανόνας 4: Και κάτι που όλοι το ξεχνάμε. Σε ένα επίσημο δείπνο με καλεσμένους κάθε πιάτο συνδυάζεται με το δικό του κρασί. Αν για παράδειγμα το δείπνο αποτελείται από τρία πιάτα, το ιδανικό θα ήταν να ανοίξετε 3 διαφορετικά μπουκάλια το καθένα από αυτά να ταιριάζει αρμονικά με τις γεύσεις του πιάτου.

Κι αφού πλέον βάλαμε τα βασικά σε μια σειρά θα εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω προτείνοντας σας τις ιδανικές ποικιλίες για κάθε πιάτο.

Ξεκινώντας από το κρέας, το σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς πως ο συνδυασμός εξαρτάται από τον τύπο του κρέατος (λευκό ή κόκκινο), την υφή του, τον τρόπο παρασκευής, τη σάλτσα και τα καρυκεύματα. 
Το κόκκινο κρέας (βοδινό, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι) που έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και έχουμε συνηθίσει να τρώμε με διάφορα καρυκεύματα συνοδευμένα με κόκκινες βαριές σάλτσες "ντύνονται" ιδανικά με κόκκινα κρασιά, μεστά και φινετσάτα, συνήθως παλαιωμένα και με πολλές ταννίνες. Οι καταλληλότερες ποικιλίες που δένονται αρμονικά με τα πιάτα που έχουν σαν βασικό υλικό το κόκκινο κρέας είναι το Ξινόμαυρο και το Syrah.

Σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας, το άσπρο δηλαδή αυτό των πουλερικών, του χοιρινού, του μοσχαρίσιου γάλακτος και του αρνίσιου γάλακτος έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος, μπορούν να συνοδευτούν με πιο ήπιες σάλτσες, 
δεν χρειάζονται πολύ χρόνο να μαγειρευτούν καθώς έχουν πιο τρυφερό κρέας κι αυτό τα καθιστά πιο ελαφρά στη γεύση. Αν λοιπόν το γεύμα σας βασίζεται σε αυτές τις πρώτες ύλες επιλέξτε  λευκά κρασιά, στρογγυλά, μεστά ή ροζέ αρωματικά. Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του κάθε κρέατος, ενίοτε για τα άσπρα κρέατα και πιο συγκεκριμένα για το μοσχαράκι και το αρνάκι γάλακτος μπορείτε να επιλέξετε και κόκκινο κρασί μαλακό ελαφρύ και αρωματικό όπως το αγιωργίτικο. Όσον αφορά τα πουλερικά και το χοιρινό ιδανικά επιλέξτε να τα συνοδέψετε με Μοσχοφίλερο ή Μαλαγουζιά.

Βέβαια δεν γίνεται να παραλείψουμε τα ψάρια και θαλασσινά, καθώς στην Ελλάδα και όχι μόνο αποτελούν ένα εκλεκτό έδεσμα και είναι βασικές πρώτες ύλες της μεσογειακής  διατροφής. Τα όστρακα και τα θαλασσινά καθότι ελαφρά, συνοδεύονται πάντα με λευκό κρασί ποικιλίας Ασύρτικο ή Chardonnay. Στα ψάρια όμως, όπως και στο κρέας παίζουν ρόλο η λιπαρότητα αλλά και ο τρόπος παρασκευής. Για παράδειγμα η σαρδέλα και το μπαρμπούνι, είναι μεν λιπαρά ψάρια για αυτό ζητούν λευκά κρασιά με οξύτητα, όπως Ασύρτικο και Ρομπόλα ενώ το λαβράκι και η τσιπούρα συνδυάζονται αρμονικά με λευκά, αρωματικά κρασιά, όπως η Μαλαγουζιά. Από την άλλη ο σολομός ένα ιδιαίτερο ψάρι, αρκετά λιπαρό μπορεί να συνδυαστεί με λευκό, κόκκινο αλλά και ροζέ κρασί ανάλογα με τον τρόπο που έχει μαγειρευτεί.

Τέλος ας περάσουμε στο επιδόρπιο τα οποία κατά κανόνα, αφού είναι γλυκά συνοδεύονται με γλυκά κρασιά ανεξαρτήτου χρώματος. Για να κάνουμε όμως ένα διαχωρισμό τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά ζητούν λευκά κρασιά, ποικιλίας Μοσχάτου Σάμου ή Visanto Σαντορίνης. Αν το επιδόρπιο περιέχει φρούτα ανοίξτε ένα μπουκάλι αφρώδες κρασιού ή σαμπάνιας, ενώ αν έχετε επιλέξει για τελείωμα σοκολάτα ιδανικό θα ήταν ένα κόκκινο Port.